Cel mai grav scenariu privitor la rezultatele pe care le poate produce epidemia de virus Wuhan a început să se deruleze în porturile germane, unde volumul afectat al traficului de marfă cu China ar putea împinge cea mai mare economie a Europei în recesiune.

Portul Hamburg, cel mai mare hub comercial din Germania, a raportat o cădere de 40% a volumului mărfurilor pentru luna februarie. Scăderea este din cauza unei combinaţii între festivităţile şi vacanţa de Anul Nou Chinezesc şi debutul şocurilor economice declanşate de virusul Wuhan care a prăbuşit două treimi din economia Chinei.

Axel Mattern, CEO pentru marketing al portului Hamburg, a declarat pentru Reuters că porturile germane continuă să reducă volumul mărfurilor în zilele şi săptămânile următoare. Cauza ar fi colapsul economiei chineze produs de epidemia de virus Wuhan şi faptul că în aceste momente, reverberaţiile produse în lanţurile de aprovizionare încep să afecteze întreaga lume.

„În prezent ne pregătim de impact. Ne va lovi cu toată forţa de la jumătatea lunii martie”, a afirmat Mattern, adăugând că „întregul lanţ de aprovizionare a fost aruncat în aer… aşteptăm ca numărul containerelor să scadă brusc din cauza epidemiei de virus Wuhan“.

Tulburător este faptul că cel puţin un sfert din volumele comerciale din Hamburg în 2019 au provenit din China. Acest lucru ar putea sugera că economia Germaniei este extrem de expusă şocurilor economiilor străine şi are mecanisme de amortizare limitate care nu pot aplana efectele.

mai mult la www.comisarul.ro

Lasă un răspuns